Se vores udvalg af kurser indenfor transport & lager

Se vores udvalg af kurser indenfor transport & lager

Første gang bag rattet: En uforglemmelig dag for døvblinde unge

1. oktober 2024
1_(1)_(2)_(3)

Lørdag d. 21 september 2024, havde Døvblinde Danmark Ungdom arrangeret, at døvblinde unge mellem 18-35 år fik mulighed for at køre i bil. For de fleste for første gang i deres liv. 
 
Arrangementet foregik naturligvis under sikre og trygge vilkår. Døvblinde Danmark Ungdom havde i samarbejde med køreteknisk anlæg i Fredericia arrangeret en uforglemmelig og sjov dag. Køreteknisk anlæg havde sørget for, at man kunne prøve forskellige typer af køretøjer herunder biler med manuelt-, automatgear, el-bil og lastbil. 
 
Vi startede begge to med at prøve bil med manuelt gear først, hvilket var en oplevelse i sig selv. I mellemtiden kørte nogle af de andre rundt i lastbilen. Det var enormt spændende, og en fantastisk følelse, men på samme tid var det også en nervepirrende øvelse, idet man skulle huske hvordan koblingen fungerede. Nu kan man være med i dialogen om, hvor svært det kan være at finde koblingen, og generelt have en dialog med sine venner omkring, hvor sjovt men også udfordrende det kan være, at køre i bil. Det var helt klart en oplevelse, man kunne tage med hjem til sin familie og venner, for nu var man på lige fod med andre.

Efter at have prøvet bilen med manuelt gear, var det tid til at skifte til de andre køretøjer. Her var det lidt lettere, fordi man ikke skulle fokusere på koblingen og derfor kunne fokusere på banen og ens fart samt bremsning. Den sidste oplevelse var at sætte sig bag rattet i en lastbil. At køre lastbil føltes på en gang overvældende og spændende - bare det at sidde så højt oppe, og have et større overblik over omgivelserne, var en ny oplevelse i sig selv. Det var en helt anden udfordring at styre et så stort et køretøj, og vi kunne mærke at man virkelig skulle koncentrere sig for at holde styr på det hele, på trods af vores forskellige synshandicap.
 
Vi oplevede begge, at det gav en lidt mere selvtillid. Man fandt ud af, at man måske kan lidt mere end hvad man selv tror i forhold til ens syn og hørelse. Selvtillid til, at man nogle gange bare skal springe ud i nogle ting på trods af ens døvblindhed, og de udfordringer, det kan give. 
 
Det var givende at se, hvordan de andre døvblinde unge også så ud til at have en fed dag. Man havde en fælles oplevelse sammen om noget, man aldrig troede, man skulle prøve. Der blev grinet og snakket, imens vi så hinanden køre bil. Ligeså meget som, der blev grinet, blev der også dyttet, og kørt i høj fart. Alt i alt var det en uforglemmelig dag fyldt med nye oplevelser, selvtillid og fællesskab, som vi sent vil glemme.

Andreas Rasmussen
Sofie Bloch Nielsen